woensdag 10 februari 2010

BIO BTW vrij

Sinds enige tijd is er de actie BIO BTW vrij; pleidooi om biologische voeding (tijdelijk) vrij van BTW te maken zodat het makkelijker toegankelijk wordt, meer mensen van bio- producten gebruik gaan maken en op termijn de prijs dus ook omlaag kan.

Voor diegenen die de actie ondersteunen en verder willen helpen: ga naar de site en onderteken de petitie om de overheid te stimuleren actie te nemen:
http://www.biobtwvrij.nl/

Biologische producten zijn lekker, doen je goed en geven je energie; waardoor je gezond blijft. Er is een toename van consumptie van biologische producten zo merken de grootwinkelbedrijven. Zo zie je maar hoe het werkt: Aanbod creeert vraag en vervolgens creeert de toegenomen vraag weer meer (laagdrempeliger) aanbod.
Voeding is de basis van een gezond leven. Toch gaan we daar te vaak achteloos mee om.
Voor velen van ons is het moeilijk om los te komen van ons vaste eetpatroon, overtuigingen rondom voeding, bepaalde vaste gewoontes. Weet je eigenlijk wel wat bepaalde producten voor je kunnen doen? Bijvoorbeeld voeding die je echt energie geeft, gerechten die je helpen je te concentreren, of die voorkomen dat je verkoudheid doorzet, lekkere maaltijden van eenvoudige producten die je in jouw eigen supermarkt koopt. Ingewikkeld is het niet, vaak is er net een zetje voor nodig om op een idee te komen, een gewoonte in een andere richting te buigen...
Wil jij ook geinspireerd worden en ideeen op doen die passen bij jouw leefstijl en situatie rondom thema's als: overgewicht, vermoeidheid, kinderen en groente?
Praktische en to the point tips waar je echt wat aan hebt, gecombineerd met een analyse of advies op maat voor jouw situatie?
Kom dan naar een van de thema avonden rondom Bewust omgaan met voeding in UMAI vanaf 22 april iedere maand op donderdag. Zie http://www.umai.nl/, of volg ons op Twitter

Biologische voeding in de lift

Er leeft van alles rondom biologische voeding. De actie Bio BTW vrij is een succes, zozeer dat het nu overgenomen is door Biologica.
Met plezier neem ik hieronder de tekst van dit initiatief over en roep ieder op de petitie te tekenen en zo ontwikkeling en verspreiding van bio-voeding een impuls te geven

Actie BioBtwVrij

Nu al 143.000 ondertekenaars krijgt onderdak bij Biologica!
De actie BioBtwVrij, een burgerinitiatief, is een overweldigend succes. Ruim 143.000 mensen hebben de petitie inmiddels ondertekend en het aantal stijgt elke dag. Kennelijk vinden al deze mensen het onderwerp de moeite van het ondertekenen waard.

Biologica denkt dat het de meeste ondertekenaars niet alleen gaat om een betere prijsvorming voor biologische producten. Burgers willen ook begrijpen wat de overheid doet met het BTW-geld dat binnenkomt (zo.n 35 miljoen euro per jaar). Immers, de burger die bio koopt en een groene leefstijl heeft, stemt met de vork. De initiatiefnemer van BioBtwVrij, Leo Dijkgraaf, vindt de tijd nu rijp om de actie onder te brengen bij Biologica: .Het onverwacht grote succes heeft diepe indruk op me gemaakt. Zoveel burgers die bij bio betrokken zijn, daar moeten we mee aan de slag. Misschien wel Europees!..

Peter Jens, directeur van Biologica, geeft gehoor aan dit idee: Biologica heeft de ervaring, de structuur en de geloofwaardigheid om zorgvuldig met deze burgerwensen om te gaan en de daadwerkelijke indiening bij de Tweede Kamer eind maart te verzorgen.. De stap naar Europa lijkt hem kansrijk: .De ondertekenaars komen uit allerlei landen, het moet mogelijk zijn om het aantal ondertekenaars te verveelvoudigen..

Bijeenkomsten in de provincie:

De actie BioBtwVrij valt samen met Biologica.s inspanningen om de burger meer inspraak te geven bij haar activiteiten en campagnes. In de komende weken organiseert Biologica een reeks bijeenkomsten in de provincie om met burgers van gedachten te wisselen over Pieperpad, de Week van de Smaak, Adopteer een Kip en Lekker naar de boer. De gedachte is om een burgervereniging op te richten en daarmee nieuwe projecten op te zetten die de groene landbouw en voedselproductie helpen verbeteren en bestendigen.

Biologica zal in elke provincie een bijeenkomst beleggen van 16-18 uur waarin ook van gedachten gewisseld wordt over de actie BioBtwVrij.
Een overzicht van de data:
Februari: Groningen 10e, Haarlem 17e, Leeuwarden 24e
Maart: Maastricht 3e, Den Bosch 4e, Zwolle 10e, Utrecht 11e, Arnhem 17e, Assen 18e, Lelystad 24e, Middelburg 25e en Den Haag als slot de 31e.
Aanmelden is mogelijk door een e-mail te sturen naar directie@biologica.nl
Meer info op : www.biologica.nl