woensdag 15 augustus 2012

Vakantie gevoel moet je loslaten


Op dit moment kunnen we nog genieten van een paar mooie zomerse dagen. Ik hoop dat iedereen een heerlijke zomer heeft gehad, en even de dagelijkse drukte los heeft kunnen laten. In de vakantie periode lijkt het of de tijd anders loopt, of misschien is het wel zo dat ik er anders mee omga. Ik heb het heerlijk gevonden in de vakantie om de dag zich te laten ontrollen en maar te zien wat ik ging doen. Geen tijdschema's en - afspraken, soms gewoon een beetje om me heen kijken. Alles wat we wilden doen kon vaak ook de dag erna, of nog een dag later. Al het moeten, verplichtingen en afspraken konden even worden losgelaten. Nu ik terug ben en langzaam aan het werk ga merk ik dat ik graag dat gevoel van rust en ruimte wil vasthouden. Want daar genoot ik zo van, dat gaf me energie. 'Je zou dat vakantie- gevoel vast moeten houden', hoorde ik mezelf zeggen tegen verschillende mensen. 'Heerlijk op je af laten komen wat er komt, genieten van het moment...'

dinsdag 14 augustus 2012

Ja, je kan wel op je kop gaan staan! Quantummechanica en berenklauwen‘Zo is het nu eenmaal’, ‘Dat zijn gewoon de feiten’, ‘De dingen zijn zoals ze zijn en iets anders kun je er niet van maken’.
Ben jij het daarmee eens? Dan ben je vast geen autonome denker…
Waar of niet waar? Het hangt er maar van af hoe je kijkt. En, trouwens ook: WIE er kijkt. In de quantummechanica zijn ze er al lang achter: degene die waarneemt beïnvloed hetgeen wordt waargenomen waardoor de uitkomst van hetgeen wordt waargenomen kan variëren. Eeuwen lang dachten natuurkundigen dat er zoiets als absolute wetten ten grondslag aan ons bestaan liggen. Sinds midden vorige eeuw weten we dat dat helemaal niet zo is. Licht bestaat uit deeltjes en uit golfjes, het hangt er maar van af hoe je kijkt. Een grappige uitleg in mensentaal vanquantummechanica en verschillende manieren van waarnemen vind je hier.